Hva skjer?

Terrengsykkelrittet 25.mai

Publisert: 22.05.2012 18:20

Terrengsykkelrittet 25.mai

Haraløkka, Oslo


Se alle saker
Grenserittet – generalprøven til Birken

Grenserittet – generalprøven til Birken


Publisert: 05.08.2010 22:12
Av: Jo Nordskar

På lørdag går startskuddet for Grenserittet av i Stömstad sentrum. Mange skal sykle og nervene kan fort skape både frustrasjon og usikkerhet rundt dekk, utstyr, mat, drikke etc. Her kommer noen råd…

- Forberedelser: Grunnlaget for hvor fort du kommer til å sykle er allerede lagt i dagene og ukene som har gått. Derfor er det ikke noe vits å tenke på den biten de siste dagene før rittet. Det du derimot kan gjøre noe med er å samle overskudd og psyke deg opp mentalt. For det første er det avgjørende å ha nok overskudd når du står på start lørdag. Jeg har god erfaring med å ta treningsfri to dager før rittet og dagen før kjøre en hurtighetsøkt/1-times sykling med høy frekvens og gjerne høy puls også, men ikke noe syre.

- Spis godt og prøv å tenk positivt og offensivt selv om beina ikke skulle kjennes helt toppers ut tidligere i uka.

- Lag deg noen ”kjøreregler” – noen stikkord for diverse delmål du skal gjennomføre underveis i rittet; som for eksempel ”posisjonering” og ”på hugget”, som kan bety at du skal jobbe med å komme i en god posisjon ut fra start, og at du underveis skal klamre deg til bakhjulet på de i gruppa de som rykker; hele tiden være på hugget. Offensiv mentalitet! Det funker for megJ

- Dekk: Grenserittet er primært et grusritt, men med innslag av sti, kjerrevei og jorder i større grad enn Birkebeinerrittet. Altså kan det være lurt å velge noen dekk med noe mer knaster enn det du vanligvis ville valgt i Birkebeinerrittet. Også siden det sannsynligvis vil være bløtt i enkelte partier etter regnvær og byger de siste dagene. Vi på Team United Bakeries kjører med Racer MX 2.3” fra Panaracer.

- Klær: I skrivende stund er det meldt litt regn mellom kl. 08-12, dvs når rittet avvikles – i hvert fall for de raskeste puljene. Det betyr allikevel ikke regnjakke, skoovertrekk, buff og lange bein! Ikke start med for mye klær på deg. Man produserer mye varme når man sykler og det er unødvendig å sitte klam og full av svette allerede i første motbakke. Det er fortsatt god og varm (?) sommer og slik værutsikten ser ut med lettere vær utover lørdagen, så ville jeg startet følgende på meg:

- Hjelm og briller, tynn undertrøye under sykkeltrøya, kort sykkelbukse og sokker og sko. På lomma går det an å stappe ned en vindvest og i verste fall noen løse armer. Et godt alternativ til sistnevnte er å smøre deg inn, armer og bein, med varmekrem. Det hjelper uansett!

- Mat: På 80km er det gjerne tilstrekkelig for oss i eliten, som sykler på ca. 2t og 30min, med frokost ca 2t før start og deretter kun sportsdrikke og en eller to barer/bananer under rittet. Mot slutten kan det virke effektiv med litt cola for å få opp blodsukkeret kjapt og effektivt. Men ikke før det gjenstår maksimum ½ time av rittet. Det er bedre å ha med seg for mye enn for lite energi, og om du ikke har opplevd det så kan jeg fraråde på det sterkeste å spise for lite underveis for så å møte ”veggen”/gå tom! Vi i Team United Bakeries bruker WINFORCE-produkter. Det er sportsernæring som er basert på lange karbohydratkjeder, for at du lettere skal holde hele veien til mål uten å gå på en smell. Se www.winforce.no for mer info.

- Drikke: Det samme gjelder her: Jevn og tilstrekkelig tilførsel av væske. Drikk ofte og om du kjører med sekk kan det være et godt alternativ å bruke Camelback – drikkesystem på ryggen.

- Evaluering: Ta med deg opplevelsen fra dette rittet og inni de neste rittene, både positive og negative erfaringer, og mot Birkebeinerrittet som kanskje er årets store mål! Når du har fått i deg mat og drikke etter konkurransen, menget deg med kjentfolk, sett eller kanskje deltatt på premieutdelingen og tatt en titt innom Team United Bakeries’ sin stand på festningen i Halden, og endelig er på vei hjem, så bruk noen minutter på å evaluere og tenke gjennom rittopplevelsen; hva var bra og hva kan du bli bedre på/trene mer på. Det er kanskje verdt det når du er underveis i det neste rittet du skal være med på og skal sykle ennå fortereJ

Team United Bakeries har stand på Fredriksten festning fra fredag morgen av. Skulle det være noe du lurer på eller ønsker å ta titt på de lette, raske Giant-karbonsyklene våre, så er du velkommen innom!

God tur over Riksgrensen og lykke tilJ

Hilsen Jo Nordskar

Samarbeidspartnere