Sesongåpning for TUB i Skiclassics – Livigno

Fantastisk sesongåpning for TUB i Skiclassics.

image3

(foto: Magnus Ôsth/Visma Skiclassics)

Skiclassics begynte i år med La Sgambeda i idylliske Livigno i Italia denne helga. Og for en åpning det ble for TUB! Etter å ha ladet opp i en uke, pga høydeaklimatisering var det en sulten gjeng som sitret etter å komme igang med sesongen.
Tusenvis av timer med slit, svette og tårer, blod og gnagsår skulle nå vise seg om det var nok eller ikke. Støtteapparatet var finjustert. Smørebilen nyvasket. Skitesterne testet og gnikket på skiene både morgen og kveld. Naprapaten knakk opp som aldri før. Haugevis med pasta og cappucino var fortært. Skidressene lå der og ropte på oss. Endelig skulle vi komme igang. Det lå en uforløst spenning i lufta. Var vi klare for dette? En noe under pari åpning på Beitostølen hadde gjort TUB toget litt smånervøse på formen.

Først var det lagtempo på lørdagen. Damene åpnet ballet med en 15km fellesstart. Har tok både Masako og Astrid ansvar og staket seg gjennom løypa. Masako kastet seg inn 24sek bak teten, hvilket la grunnlaget for herrenes lagtempo. TUB måtte vinne guttene med 8sek for å ta seieren. Nitidig taktikkprat, filosofier og lange diskusjoner raknet fullstendig på morgenkvisten da Vetle Thyli måtte kaste inn håndkleet pga såre armhuler. Vi bestemte oss for å åpne hardt og øke etterhvert. Sette en støkk i konkurrente med en gang! La dem kjenne på hvordan det er å ligge bak med en gang. Guttene ga alt, og åpnet to sek bak på første sekundering. Auda!  Her måtte vi gå i oss selv. Hårfine sekunderinger og en arbeidsmoral uten sidestykke ble til slutt belønnet med en pen bestetid på 12sek, det holdt til seier i lagtempoen, og vi hadde fått en perfekt start på sesongen. For en hærlig følelse. TUB`erne strålte om kapp med sola.

image1-1

(foto: Magnus Ôsth/Visma Skiclassics)
Seieren ble behørig feiret med kjeks og Isklar, for allerede dagen etter var det klart for La Sgambeda induviduelt over hele 24km. Et noe amputert renn pga at kong vinter hadde tatt ekstra lang ferie i år. Men arrangørene gjorde en kjempejobb og fikk til en flott bane på 6km som vi gikk 4ganger. Det hvite gullet var på plass, sola skinte og ti kalde på morgenkvisten gjorde rammen perfekt.

Damene var som vanlig først ute. Her ble det en spennende massespurt og vår egen Masako tok fram shushi kreftene sine og slang seg inn til en pen 6pl rett bak tet. Astrid fulgte opp med en 8pl som er veldig bra av vår debutant. Hun staket sitt første renn, en milepæl er brutt. Well done Astrid!

image5

(foto:Magnus Ôsth(Visma Skiclassics)

Gutta feis ut en halvtime senere og folk staket som gale for å sikre seg plass inn i den smale bratte bakken etter start. Ved runding var det spurt om de grønne poengene og den grønne spurtrøya som er så gjev. En Vetle som hadde stått opp fra de døde, slo til på spurten, men fikk seg noen Burfjord triks fra Santanders største sønn. Vetle ble 3 på spurten og drømmen om å ta den grønne trøye med hjem til Raufoss på juleferie brast.
Neste runde var det jammen meg en ny spurt igjen! Det var det få, om noen, som visste, da arrangøren fant ut dette via en italiensk mail på nachspielet sitt natta før. Vel vel…
Det dro seg til mot slutten av rennet. Fjorårskometen Petter Eliassen satte inn en skikkelig langspurt 12 km før mål og folk takket for seg like fort som under svartedauen i 1349.
Feltet var redusert til kun ti mann en liten km før mål. Da kom det opp en gammel kjenning fra de øde steppene i indre sibir. Russeren Dementiev staket som han ikke har gjort siden glansdagene i ol i Torino. Han satte opp en fart som fikk Eliassen til å likne en turist. Med voldsomme stavtak dundret han videre inn på oppløpet med TUBs Dahl og Kjølstad hakk i hæl. Dementiev satte inn sluttspurten og gamlekare i TUB måtte ta fram alle triks og krefter om de hadde noe igjen. Dahl holdt hodet kaldt og kastet seg ut i eget spor i siste liten, og manet fram sine siste krefter som kun en finnmarking på multebærtur kan gjøre. Det holdt akkurat til seier en liten skolengde foran Russeren. Kjølstad var bare noen cm bak der igjen, og det skulle ikke vært mange metrene til før det hadde blitt dobbelt TUB!
Med seier og 3.pl samt god laginnsats og samarbeid med resten ble det en eventyrlig sesongåpning for TUB.

DSC00683

(foto:Trygve Berdal/Team United Bakeries

Etter et velfortjent julebord med pasta i Livigno drar TUB toget hjem på juleferie og trening. Neste renn er Jizerska Padesatka i Tjekkia om en måned. Så blir det renn hver helg. Følg med!

Mvh
John Kristian Dahl