Marcialonga 2015 – Close, but no cigar!

Denne helgen stilte Team United Bakeries med fire løpere: Tore B Berdal, John Kristian Dahl, Øystein Pettersen og Masako Ishida. For Øystein og Masako var dette første gang de deltok i Marcialonga. Tore og John Kristian har gått flere ganger tidligere og ble henholdsvis nummer 6 og nummer 2 i fjor. Øystein har gått meget bra denne sesongen og startet med den gule ledertrøya. Øystein får da en frirolle, mens Tore og John Kristian hadde som oppgave å hjelpe Øystein og laget med å beholde ledelsen i konkurransen om den gule ledertrøya.

Marcialonga er ved siden av Vasaloppet og Birken et av de store monumentene i langløpssirkuset. Marcialonga er et spesielt skirenn. Løypa går i en dalbunn med vakker natur og løperne passerer en rekke små byer på veien mot mål. Rennet er normalt 70 km langt, men grunnet lite snø var rennet kortet ned til 57 km. For lagene i SkiClassics betyr dette høy fart og kriging om posisjoner, noe som igjen medfører stor fare for ski- og stavbrekk.

IMG_1358

Taktikk er en føljetong i Team United Bakeries. Vi diskuterer alltid strategi og taktikk for å lykkes. Som sagt var vi bare 3 gutter denne helgen. Dette medførte at vi var sårbare for angrep fra de andre lagene. Uansett valgte vi en offensiv taktikk. Gutta skulle kjøre hardt fra start, være med på de innlagte spurtene og kjempe om serien til slutt. Ettersom starten ble flyttet til et mindre og smalere område var det viktig å være i front. Kommer man for langt bak i feltet er det veldig vanskelig å komme seg fram i feltet. Løypa i Marcialonga er trang. Ofte er det bare tre skispor, men ettersom det var lite snø i år var det flere steder kun to spor. Når snitthastigheten var døye 26 km/t kan man selv tenke seg at det blir en del farlige situasjoner. Den første sprinten i Canezei vant John Kristian mens Øystein ble nummer 3. Sprintene i SkiClassics er viktige å vinne. Sprintpoeng er tellende i sprint- og lagkonkurransen. Med andre ord er det viktig å være med å prege sprintene for å vinne SkiClassics sammenlagt.

Etter Canezei bærer det nedover mot Predazzo og Moena. I Predazzo var det en ny sprint der Øystein ble nummer 3. Masako Ishida gikk meget godt og lå lenge som nummer 4 i løpet. Nedover mot Predazzo hentet Masako igjen nummer tre i jenteklassen. Ting så veldig lyst ut.

IMG_1384

Kvelden før hadde vi snakket om hvor viktig partiet fra Val di Femme-stadion og ned mot runding i Molina er. På stadion kan man posisjonere seg riktig i feltet, slik at man ikke kommer for langt bak. Gutta gjorde mange gode trekk og lå langt fremme i feltet. Team Santander lå fremme med 5 løpere og pushet hardt på for at de andre lagene skulle bli trøtte. En etter en datt av klynga og John Kristian begynte å få noen små grimaser, mens Tore og Øystein så bra ut. Ved ca 4 km igjen til mål rykket Øystein fikk en luke på ca 5 sekunder, som han holdt da han gikk inn i bakken. Tore la seg på bakskiene til Anders Aukland og Tord Asle Gjerdalen da han kom inn i bakken. Øystein fortsatte å holde god fart inn i bakken og det virket som om han ville holde koken het til mål. Tore kjempet med å ligge på bakskiene i gruppa bak Øystein.

IMG_1408

Marcialonga avsluttes med en 2,5 km lang bakke. Bakken sniker seg oppover mot målområdet som er midt i Cavalese by. I Cavalese er det alltid god stemning, rødvin og pasta-party. Noe de 2500 norske skituristene sikkert setter pris på. Øystein jobbet hardt på og så seg stadig tilbake på de sultne ulvene Tord og Anders. Tore begynte å få grimaser som tydet på at snart var det slutt på kreftene. Forspranget til Øystein begynte å krympe og gutten fra Ammerud begynte å miste spruten i armene. Anders tok en god føring i gruppa bak og plutselig var Øystein hentet inn. Nå var ikke Team United Bakeries i førersetet. Øystein måtte nå forsøke å holde posisjonen og slå Tord og Anders i spurten. Øystein var rett og slett stiv og greide ikke henge på. Øystein ble nummer 3, Tore ble nummer 5 og John Kristian fikk det tungt og ble nummer 20. Masako Ishida kom omsider inn i bakken. Hun hadde valgt et skipar med litt grov slip. Dette medførte sug og tråe ski når temperaturen steg så raskt som den gjorde. Dette medførte at hun falt fra 4.pl til 6.pl i jenteklassen. Masako var også uheldig å brakk staven i den siste bakken. Jenta fra Japan var ikke happy med 6.plass. Denne helgen ville hun glemme så raskt som mulig. Hun ser nå fremover mot VM i Falun.

IMG_1405

Marcialonga er et skirenn hvor den sterkeste løperen alltid vinner. Den siste bakken er utslagsgivende på resultatet. Team United Bakeries kan si seg fornøyde og reiser hjem med en god følelse. Allerede neste helg er det nytt renn i Tyskland. Det ser vi frem til.

Hilsen alle gutta i TUB