Jizerskâ Padesakta og La Diagonela

”Lagånd, innsats og kameratskap må alltid gå foran individualisme, for å oppnå suksess i et team”

IMG_3335

(Foto; Magnus Ôsth/SkiClassics 2015)

Etter en god start i Livigno før jul kom vi ned på jorden i Jizerskä Tsjekkia med et brak. Jeg tenker da ikke på resultatet. For det ble satt i skyggen da vi fikk meldinger om at Johan Kjølstad, vår team-kaptein, falt stygt og brakk ankelen og røk to støttebånd 1,5t før starten på skirennet i Tsjekkia. Skaden er så alvorlig at Johan er ute denne sesongen. Operasjonen blir gjennomført på St.Olavs Hospital i Trondheim i dag. Veldig trist for laget, da Johan er en humørspreder og moroklump. Laget blir helt klar svakere denne sesongen, men etter helgas renn viser resten av gruppa styrke. Et samhold og styrke vi ikke kunne vært foruten.

IMG_3330

(Foto: Team United Bakeries 2015)

Jizerskâ ble avlyst i fjor og i år var det svært varierende forhold. På lørdag regnet det vannrett og temperaturen viste 12 plussgrader. Kan vel si at det ikke var optimale forhold for skirenn. Men når smøregutta storkoser seg i smørebilen fra RSA bil, blir det alltid gode ski. Smørebilen gjør jobben mye lettere og er prima å ha. En rullende smørebu er viktig for å lykkes. Stor takk til RSA bil og Rune Hegstad og Svein Helling.

Ettersom forholden var som de var måtte skitestingen vente helt til tidlig søndagsmorgen. Etter å ha fått kontroll på Johan reiste resten av laget til skitest og start. I Jizerskâ hadde vi også med oss to jenter. Masako Ishida er en meget habil WC skiløper som har en rekke gode resultater fra WC, VM og OL., og Marthe Katrine Myhre er en meget godt meritert maratonløper fra Gjøvik. Masako kom på andreplass og Marthe kom på 22.pl. Flott start på langløpskarrieren for dem begge. Marthe gjorde en kjempe innsats på litt tynt skigrunnlag. Øystein, Arne, Tore og John Kristian leverte gode løp, men ble satt under press da Petter Eliassen og Morten Eide Pedersen rykket og fikk luke. Morten fikk endelig en fortjent serier i SkiClassics. Tore ble nummer 5, Øystein nr 8, John Kristian ble nr10 og utholdenhets bohemen Arne Post ble nr 37. Arne Post var den store helten etter Jizerskâ. Øystein brakk en stav etter ca 3,5km. Arne viste stor teamspirit og ga fra seg sin stav slik at Øystein kunne holde posisjonen sin langt fremme. Flott gjort av Arne Post.

Når Jizerskâ var en nedtur for laget ble La Diagonela en stor opptur. Klart seieren til Øystein hadde en liten bismak, men det er viktig å presisere at det er løperens og teamets ansvar å vite hvor løypa går. Den moralske vinneren er helt klart Bill Impola. Team United Bakeries hadde et meget strekt lag denne helgen. Tore Bjørseth Berdal, Øystein Pettersen, John Kristian Dahl, Vetle Thyli, Arne Post, samt Masako Ishida. Teamet var klare for seier etter en del stang ut i det siste. Øystein ble valgt til lagets kaptein etter de siste resultatene. Slagplanen ble lagt under treningssamlingen i Pontresina. Dahl skulle gå for grønt, med god hjelp av Vetle Thyli. Aren Post og Tore Berdal skulle være lifeguards til Øystein. Med tett snøvær og løse løyper ble det mye jobbing på smøregutta. Gjengen var tidlig på stadion lørdagsmorgen. Smøre- og testgutta leverte kjempe ski. Løperne er utrolig takknemlige og vet godt at timer og jobben som legges ned er alltid solid.

Strategien slo raskt sprekker da Tore måtte kaste inn håndkle lørdagsmorgen. Vond hals er ikke noe å gå skirenn med. Etter en rask koordinering ble vi enige om at vi samlet gikk for seier. Øystein var fortsatt kaptein. Dahl, Arne og Vetle skulle passe på Øystein å kjøre hardt de siste 10km. Planen så ut til å ikke slå til. Men etter en stund kom TUB toget opp i feltet og styrte skuta i gruppe to. Vetle Thyli gjorde en mega jobb for Øystein og gjengen i gruppa begynte å få en del grimaser. Arne hadde noe tyngre ski da han valgte å gå på ZERO-ski, men gutten ofret seg nok engang for laget. Dahl så bare bedre og bedre ut. Frelseren fra nord tok over da Vetle ga seg og opp mot målseilet holdt John Kristian og Øystein kontakten med blikk og korte meldinger(på dette punktet hadde Bill gått feil). Gutta lå i hvert sitt spor og da Øystein bestemte seg for å gi gass ble det luker. Tempoet Øystein satte opp på slutten greide ikke John Kristian eller Kristoffer Callesen å følge. En flott seier i et noe rart skirenn i herreklassen. Øystein vant, mens Mr Dahl ble nummer 3, Vetle ble nummer 8 og Arne Post ble nummer 10.

Masako Ishida gjorde et taktisk godt løp og kunne heve armene over hodet som vinner av jenteklassen. I siste bakken gjorde hun et rykk og de to andre ble distansert. Herlig laginnsats av TUB.

Neste helge er det Marcialong. Det er langløpernes VM, mens Vasaloppet er OL. Med andre ord; viktig helg for oss. I fjor ble John Kristian nummer to og Johan fikk den sure fjerdeplassen. Vi håper å toppe resultatet fra i fjor.

TUB