Neste trening Team 2: Trykk på linken her

Siste bildeserie: Samling på Nannestad

Hva skjer?

Samling Val Senales

Publisert: 06.10.2012 11:01

Samling Val Senales

21-31 oktober søker vi sol og nysnø i vakre Val Senales.

Samling Fjellbergskardet

Publisert: 11.09.2012 21:05

Samling Fjellbergskardet

21-28 sept reiser vi til Auduns rike. Han har skrytt mye av denne plassen...

Se alle saker
Adidas Adizero XT 4 - finnes det bedre terrengsko?

Adidas Adizero XT 4 - finnes det bedre terrengsko?


Publisert: 15.09.2012 15:42
Av:

Det er merkelig hvordan skiløpere på løpetur skyr alt som ligner asfalt. En kan formelig se panikken bre seg når individer i sin beste alder blir stilt ovenfor noen få meter med gangvei - som oftest på vei fra leiligheten til skogen. Avstanden i seg selv er ikke avskrekkende. Enhver skiløper bor nemlig så nærme markagrensen som lovboken tillater. Det er underlaget som er problemet. Asfalt. De fleste ville nok heller tråkket over varme lik. Lik som enda ikke har blitt utsatt for rigor mortis. Dødstivhet.

Derfor løper alle skiløpere i grøftekanten istedenfor på fortauet. Derfor er trøndermyra blitt kjent. Og derfor er skiløpere eksperter på terrengsko. Skal du teste en terrengsko - spør noen som bruker mye av sin daglige energi på å omgå asfalt til fordel for terrenget. Spør noen som frykter asfalt like mye som asbest. Spør en skiløper.

Selv er jeg ikke den med flest løpsmil i kroppen. Jeg har alltid vært mer glad i rulleski og sykkel enn løp - en prioritering det ikke lukter fugl av i disse tider. Ifølge landslagsledelsen skal resultater skapes av mer løping. Slik de drev med på 90-tallet. Men de glemmer noen få ting: På 90-tallet løp de i gummistøvler, gjerne fylt med koks. Det fantes ikke drikkepauser, og alle langturene gikk i i3-fart. Det er i hvert fall det vi på laget hører fra førstehåndskilden vår.

For min del ble løping en negativ spiral: Andre aktiviteter var morsommere --> jeg løp mindre --> jeg løp dårligere --> andre aktiviteter var mye morsommere --> jeg løp enda mindre --> osv. Jeg har imidlertid skjønt at skal man opp og fram er joggesko et nødvendig onde, selv om det kanskje ikke alene kan forklare 90-tallets gullrush.

Skjøtter jeg løping i ensomhet, er det egentlig helt topp. Hva er bedre enn en rolig tur i skogen, bare omgitt av storfugl, ugler og annet vilt? På disse turene, i terrenget, langt vekk fra asfaltens klamme hånd, finnes det bare en skikkelig kamerat; joggeskoene. I skogen er det alltid sleipt, og da trenger en sko som sitter. Demping er underordnet - løpsfølelsen langt viktigere.

Jeg har prøvd mange varianter: Mizuno, Nike, New Balance og Inov-8. Sistnevnte var min personlige favoritt, helt til jeg prøvde Adidas Adizero XT 4. Der føttene før juling av Inov-8 på grunn av den myke, tynne sålen, er Adolf Dasslers verk like skånsomme som Doktor Greves intimsåpe.

Ingen steiner kan skade en ømfintlig skiløpers tråputer så lenge XT holder sin beskyttende hånd over (eller under?).

Løplabbet har testet høstens terrengsko. Les dommen her:

Lenker


Utvalgte videoer

Styrke skranke basic -1

Publisert: 21.07.2012 11:44

Styrketips i skranke!

Publisert: 21.07.2012 11:42

Team United Bakeries Styrketips 19-21

Publisert: 02.11.2011 19:44

Team United Bakeries Styrketips 16-18

Publisert: 29.10.2011 08:18

Team United Bakeries Styrketips 13-15

Publisert: 12.10.2011 19:34

Se alle videoer